Halloumi – wyjątkowy ser do wielu zastosowań – poznajemy smaki Cypru

Sery. Wspaniałe produkty ze zwierzęcego mleka, które mają swoje różne kształty, różne smaki, ale przede wszystkim fanów na całym świecie. Stają się dodatkiem do wielu dań – czy to posypane tarte na pizzy czy zapiekance albo w plastrze na kanapce – jak też mogą mieć znaczącą rolę i być centrum posiłku, jak na przykład smażony ser słowackiego obiadu. Czy wśród nich jest jakiś skarb? Tak można określić pochodzący z Cypru ser halloumi, który w ostatnich latach podbił nie tylko stoły, ale i żołądki tych, którzy zechcieli go spróbować.

Smak śródziemnomorskiej wyspy

Ser, który związany jest z Cyprem – to miejsce jego pochodzenia – można także smakować w kuchni Bliskiego Wschodu. Wytwarzany jest ze świeżego mleka owczego i koziego, podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jeżeli chodzi o nazwę sera, może ona pochodzić od arabskiego „khllum”, czyli „ser”, ale istnieje wiele wersji, które ją tłumaczą. Jedną z nich jest wersja, iż pochodzi od greckiego słowa oznaczającego „sól”. W obu tych przypadkach coś jest na rzeczy, bowiem halloumi to półtwardy lub miękki ser o słonym smaku.
Tradycyjne halloumi produkowane jest z mleka owczego i koziego, jednak ze względu na coraz większą popularność spadła niestety jego jakość – zaczęto dodawać mleko krowie, zmieniono również odrobinę jego smak.
Konsystencja tego sera – elastyczna i włóknista – to zasługa pochodzenia z twarogu. Ten umieszczany jest w solance, często dodaje się także miętę, co zapobiega namnażaniu się bakterii. Halloumi konserwowany jest w naturalnych sokach, dlatego zawsze w sklepie, gdy chce się po niego sięgnąć, jest on zapakowany próżniowo.

Wykorzystanie w kuchni

Dzięki wysokiej temperaturze topnienia halloumi doskonale nadaje się do gotowania w wysokich temperaturach: wnętrze pozostaje przyjemnie miękkie, choć nigdy się nie topi, a na zewnątrz powstaje chrupiąca skórka, która zachowuje cały swój smak. To dlatego tak często ten ser trafia na grilla – świetnie pasuje do grillowanych warzyw jak papryka, cukinia czy bakłażan. Jego smak podkreśli polanie oliwą z oliwek. Ser ten, mimo obróbki, nie traci swojego kształtu.

Poza grillem ser halloumi może być także spożywany na świeżo, na zimno. Spożywany w temperaturze pokojowej sprawdza się jako jeden z elementów deski serów czy jako składnik przeróżnych sałatek – w tym w greckiej jako drugi ser w towarzystwie fety. Jeżeli ma się pojawić na desce serów, należy pamiętać o tym, że jest serem słonym i umieścić go w odpowiednim miejscu. Z pewnością sprawdzi się jako jeden z wielu smaków mniejszego lub większego przyjęcia.

Dobro narodowe Cypru

Ten tradycyjny cypryjski wyrób już niedługo może znaleźć zyskać ochronę – ma zostać wpisany do pożądanego przez Unię Europejską rejestru chronionych nazw pochodzenia.
Cypryjczycy z zadowoleniem przyjęli decyzję Unii Europejskiej o uznanie sera halloumi za produkt unikalny dla podzielonej wyspy. Specjalny status gwarantuje, że tylko wyprodukowany na Cyprze produkt może być sprzedawany pod tą nazwą poza granicami kraju.
Cenny ser ma teraz „tarczę obronną”.

Przykłady przepisów z halloumi

Wiedząc, że ser ten przez swój smak i właściwość doskonałego mierzenia się z obróbką staje się pożądany na przyjęciach, warto zapamiętać lub zapisać sobie przepisy na jego wykorzystanie i serwować go nie tylko na majówkę czy letnie spotkanie.

Pity z grillowaną papryką, serem halloumi i sosem czosnkowym

Smak tego dania przeniesie do urokliwej, słonecznej Grecji i długo nie pozwoli kubkom smakowym zapomnieć o sobie.

Składniki na 4 porcje

  • 4 chlebki pita
  • sos sałatkowy grecki w proszku (na przykład Knorr)
  • 4 łyżki sosu czosnkowego (na przykład Hellmann’s; można również przygotować własny z 3 ząbków czosnku, 1 łyżki majonezu, 2 łyżek jogurtu naturalnego z dodatkiem soli i pieprzu)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • kilka liści sałaty lodowej
  • garść liści rukoli
  • 100 g sera halloumi
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie

Chlebki pita opiec z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. Gdy napęcznieją, zdjęć, rozciąć tak, by powstały kieszonki.
Paprykę przekroić na pół, wyciąć gniazdo, skropić oliwą, opiec na patelni grillowej. Ser pokroić w grube plastry, opiec z obu stron.
Opieczoną paprykę pokroić w cienki paski, a ser na mniejsze kawałki. W misce połączyć paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki, rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.
Sos sałatkowy wymieszać z oliwą i wodą (po trzy łyżki). Wlać na sałatkę, wymieszać.
Przygotowaną sałatkę nałożyć do rozkrojonych chlebków, ułożyć na rozgrzanej patelni. Opiekać z każdej strony po dwie minuty. Przed podaniem chlebki rozchylić i polać sosem.

Sałatka z serem halloumi

Cypryjski smak na polskim talerzu.

Składniki:

  • opakowanie sera halloumi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 świeży ogórek, pokrojony
  • kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
  • 1 mała czerwona cebula – pokrojona w piórka
  • kilka zielonych oliwek bez pestek
  • sól i pieprz do smaku

Sos

  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 mały ząbek czosnku – rozgnieciony
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Zacząć od dressingu: do miseczki wlać sok z cytryny, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, suszone oregano i płatki chili. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać oliwę, całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Ser pociąć na plastry o grubości 0,5-1 centymetra. Położyć na rozgrzanej patelni, smażyć z każdej strony do uzyskania rumianego koloru.
Zdjąć i odłożyć, by odpoczął.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórek umyć, przeciąć wzdłuż na połowy, za pomocą łyżeczki pozbyć się miękkiej części z nasionami. Po tym zabiegu pociąć ogórka w kosteczkę.
Pomidorki przeciąć na pół.
Do miski wrzucić cebulę, oliwki, pomidorki, ogórki i ser pokrojony w kostkę. Polać sosem, doprawić solą i pieprzem.

Podawać z grillowanym mięsem lub do zjedzenia z chrupkim pieczywem.