Afrykańska herbata. Która najlepsza i co warto o niej wiedzieć?

Afryka może być bardzo znana z pysznej kawy, ale tam, gdzie jest kawa, często jest też herbata. A ten napój pochodzący z Afryki jest pyszny, mocny i bardzo wyjątkowy. Wyobraź sobie upały, bogatą ciemnoczerwoną glebę, klimat tropikalny i subtropikalny oraz dużo słońca. Dokładnie tak smakuje afrykańska herbata – pyszna, ziemista i kryjąca w sobie wyjątkowy ciepły charakter. Prawdziwe lub ziołowe, zawsze ukrywają odrobinę upałów i klimatu w pięknych liściach i intensywnych kolorach.

Gdzie w Afryce produkuje się herbatę?

Afryka jest domem dla wielu herbat – od ziołowych rooibos i krzewów miodowych, pochodzących z RPA, po herbatę białą, zieloną, oolong, czarną, a nawet ciemną fermentowaną. Chociaż czysta afrykańska prawdziwa herbata nie jest tak łatwa do znalezienia jak chińska czy indyjska, często jest zawarta w wielu mieszankach herbat. Co ciekawe, Kenia to jeden z największych producentów herbaty na świecie, zaraz po Chinach i Japonii. Inne kraje produkujące herbatę w Afryce to Uganda, Tanzania, Zimbabwe, Rwanda, Malawi, Burundi, Mozambik, Kamerun, Kongo, a nawet Mauritius.

Najlepsze afrykańskie herbaty

To, co nazywamy prawdziwymi herbatami, to herbaty zrobione z rośliny Camellia sinensis. Wszystkie prawdziwe herbaty – biała, żółta, zielona, ​​oolong, czarna i ciemna są wytwarzane z tej samej rośliny. Różnica? Jak są przetwarzane. Afryka nadal produkuje głównie czarną herbatę, ale dostępne są również inne jej rodzaje.

  1. Kenijska herbata fioletowa
    Kenijska herbata fioletowa to nowy rodzaj herbaty stworzony przez Kenyan Tea Research Foundation. Herbata fioletowa nie jest specjalnym rodzajem herbaty – to specjalna odmiana, z której można zrobić na przykład zieloną lub czarną herbatę. Dlaczego fioletowy? Ponieważ liście herbaty zawierają wysoki poziom antocyjanów, specjalnego pigmentu, który nadaje kolor owocom i warzywom, takim jak jagody acai lub kapusta fioletowa. Ma wysoki współczynnik zmiatania wolnych rodników, nawet wyższy niż zielona herbata. Korzyści z kenijskiej fioletowej herbaty obejmują pomoc w odchudzaniu, ochronę mózgu przed chorobami neurodegeneracyjnymi i działanie przeciwnowotworowe. Herbaty do spróbowania? African Purple lub Purple Jasmine.
  2. Kenijska czarna herbata
    Istnieje wiele rodzajów kenijskiej czarnej herbaty. Wiele z nich jest mocnych, pożywnych lub łagodnych, a także stanowi doskonały wybór na śniadanie i podwieczorek. Kenia jest trzecim co do wielkości producentem herbaty na świecie. Wiele herbat jest produkowanych metodą CTC lub Cut Tear and Curl i ma małe listki w kształcie granulek. Nic dziwnego, że tradycyjnym napojem w Kenii jest też chai – przyrządzany z czarnej herbaty, mleka i cukru.
  3. Herbata rwandyjska
    Rwanda to bardzo interesujący kraj w świecie herbaty. Chociaż jest mały, produkuje pyszną herbatę z upraw, w tym czarną, zieloną i białą. Rwanda jest prawdopodobnie jednym z najbardziej rzemieślniczych producentów herbaty w Afryce i bardzo nowym w produkcji herbaty. Historia herbaty rwandyjskiej nie jest długa – rozpoczęła się dopiero 70 lat temu. 72% herbaty produkowanej w Rwandzie pochodzi z wysokiej uprawy, dzięki czemu jest pyszna, świeża i złożona.
  4. Herbata etiopska
    Etiopia jest dobrze znana z kawy, ale produkuje też wspaniałą herbatę. Produkcja herbaty w Etiopii rozpoczęła się nieco mniej niż 100 lat temu. Co ciekawe, herbata nie jest głównym produktem, ale picie herbaty tak. Herbata korzenna jest bardzo popularna i można ją przygotować z czarną herbatą lub bez, a zawsze bez mleka lub cukru.

Najlepsze afrykańskie herbaty ziołowe

Afryka to ojczyzna dwóch najsmaczniejszych herbat ziołowych na świecie – rooibos czyli czerwona herbata i krzew miodowy, obie pochodzące z RPA. Zarówno rooibos, jak i krzew miodowy są dostępne w dwóch wersjach – fermentowanej i niefermentowanej. Albo czerwonej i zielonej.

  1. Red Rooibos
    Najlepszy afrykański napój ziołowy, który rośnie wyłącznie w Republice Południowej Afryki, podbił w ciągu ostatnich kilku dekad wiele serc na całym świecie. W rzeczywistości było to nieznane w Stanach Zjednoczonych aż do około 20 lat temu. Herbata Redbush jest często opisywana jako jeden z najzdrowszych napojów ziołowych na świecie, a także ten o najładniejszym kolorze. Czerwone rooibos mają wysoki poziom przeciwutleniaczy, nie zawierają kofeiny i są odpowiednie dla wszystkich grup wiekowych. Jest mocny i ziemisty, dzięki czemu doskonale komponuje się z każdą możliwą przyprawą, owocem, kwiatem czy – czekoladą. Korzyści z herbaty rooibos obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi, zmniejszenie stresu i wiele innych korzyści.
  2. Green Rooibos
    Green Rooibos to świeższy, niesfermentowany rodzaj herbaty rooibos. Podobnie jak czerwony, jest wykonany z rośliny o nazwie Aspalathus linearis. Zielone rooibos zwykle zawiera wyższy poziom przeciwutleniaczy. Pomyśl o zielonym i czerwonym rooibos jako o ziołowej wersji zielonej i czarnej herbaty bez kofeiny. Oba mają wiele zalet, ale zielona może dostarczać więcej przeciwutleniaczy niż czerwona. Zielone rooibos ma świeższy, lekko słodki smak, który czasami może być podobny do zielonej herbaty. W przeciwieństwie do zielonej herbaty, jest naturalnie wolna od kofeiny i nie ma w ogóle goryczy, nawet jeśli zaparzysz ją zbyt mocno. Zarówno zielona, ​​jak i czerwona herbata są również idealne do przygotowania herbaty mrożonej.
  3. Honey Bush
    Herbata z krzewu miodowego wygląda bardzo podobnie do herbaty rooibos. Ta południowoafrykańska herbata ziołowa jest wytwarzana z gatunków roślin Cyclopia. Jest nieco bardziej brązowawe niż rooibos i ma podobny smak z mniejszą ziemistością, a bardziej drzewnością. Krzew miodowy nie zawiera kofeiny i może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Co ciekawe, podobnie jak czerwona herbata, krzew miodowy jest dostępny dopiero od dwóch dekad. A jakie są korzyści? Badania wykazały, że krzew miodowy może wykazywać działanie przeciwzapalne, pomagać w ochronie kości, może wspomagać układ odpornościowy, łagodzić zgagę i nudności oraz zapewniać właściwości kojące.